• VTEM Image Show

    Szegedi belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése

2013. március – Megkezdődött Szeged legjelentősebb megújuló energiahasznosítási projektje

2013. április 01., hétfő 13:31

A Geotermikus Szolgáltató Kft. szakemberei a szegedi Klinika-kertben, a Patológiai intézet mögött felállították azt a korszerű kútfúró berendezést, mellyel megkezdődik a Szeged belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése.

Első lépésként egy korábbi termálkút felújítására kerül majd sor, amely termelő kútként biztosítani tudja majd a 24 szegedi intézmény hőenergia ellátását.
Szeged hidrogeológia adottságai lehetőséget biztosítanak gazdaságosan üzemeltethető geotermikus rendszerek megépítésére. A Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány korábbi elemzései és tanulmányai megerősítették, hogy megvalósítható egy olyan geotermikus rendszer kiépítése és működtetése, melynek segítségével a rendszerre kapcsolt - zömmel a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó intézmények - hőenergia igénye részben kielégíthető, a gázfelhasználáshoz képest fajlagosan olcsóbb szolgáltatással.
A tervezett rendszerrel a felhasználók energiaköltségei jelentősen csökkennek majd.
A távvezeték építés és a hőközpontok kialakításának kivitelezője a FERROÉP Zrt., a kutak kivitelezője pedig a HANSA Kontakt Inv. Kft.

Megjelent: 5402 alkalommal

Oldalainkon HTTP-sütiket (cookie-kat) használunk a jobb működés érdekében. További információkért kattintson ide!