• VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
Mobile menu

Geotermikus energia hasznosítása

Milyen érvek szólnak a geotermikus energia alkalmazása mellett?

 • Kedvező hazai adottságok. A Kárpát-medence rendkívül kedvező geotermikus adottságokkal rendelkezik, üledékes kőzetekkel feltöltött medencéje egyike a világ legnagyobb ún. hot spot területeinek. Ennek fő oka, hogy a Kárpát-medence alatt a földkéreg az átlagosnál vékonyabb (15-25 km), a magma felől a felszínre irányuló hőáram pedig közel kétszerese a kontinentális átlagnak, így hazánk területére a nagy geotermális átfűtöttség jellemző. Emellett kedvező adottság az is, hogy a fűtött rezervoárokban termálvíz formájában olyan hőhordozó közeg is rendelkezésre áll, amely lehetővé teszi a mélyben lévő hőmennyiség gazdaságos kinyerését.
  Mindez jó lehetőséget teremt arra, hogy az alattunk levő víz hőkapacitását saját javunkra fordítsuk és megújuló módon, a környezet szennyezése nélkül hasznosítsuk.
 • Rendelkezésre állás. A termálenergia helyben megtalálható, import-független, belátható időn belül garantált mennyiségben rendelkezésre álló energiahordozó, így optimális megoldást jelent a helyi fűtési igények kielégítésére.
 • Környezetszennyezés csökkentése. A termálenergia megfelelő technológia alkalmazása mellett (pl.: zárt hasznosítás vízvisszanyomással) abszolút környezetbarát, megújuló energiaforrásnak számít – nincs ugyanis lokális emissziója, azaz szennyezés kibocsátása! Ugyanez nem mondható el például a szintén megújuló erőforrásnak számító biomassza alapú hőtermelésről, melynek hátránya, hogy a fa elégetése során pont annyi CO2-ot bocsát ki, mint amennyit az élete során „elfogyasztott”!
  A geotermikus energia alkalmazásával nő a megújuló energiaforrások használatának aránya, csökken a fűtési tevékenységgel járó, fosszilis energiahordozók elégetésből eredő környezetszennyezés, illetve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.
 • Kis helyigény. A geotermikus rendszerek hő- és vízgépészeti szerelvényei kis helyigénnyel telepíthetők. A belvárosi beruházások megvalósítását a kútfúrási technológia fejlődése is segíti: a legkorszerűbb, kis helyigényű fúróberendezésekkel akár szűk, belvárosi környezetben is létesíthetők termálkutak és ezekre épülő fűtési rendszerek.
 • Kényelmes használat. A termál rendszer fogyasztói szempontból áttekinthető és kényelmes szolgáltatást jelent.
 • Szolgáltatásbiztonság. A geotermikus rendszerek magas fokú szolgáltatásbiztonsággal működnek.
 • Gazdaságosság. A megújuló energiafajták közül közvetlen hő-hasznosítás tekintetében a geotermális energia az egyik legversenyképesebb. Alkalmazásának gazdaságosságát tovább növeli a többlépcsős, integrált, ún. „kaszkád” rendszerű hasznosítás és a komplexitás (pl.: közvetlen hő-hasznosítás + balneológia).
 • Kedvező, kézben tartható üzemeltetési költségek. A geotermia önköltsége jól kézben tartható, kalkulálható. Ezzel szemben például a biomassza árának alakulásában, szolgáltatásában jelentős kiszolgáltatottság van. A megújuló energiafajták közül a közvetlen hő-hasznosítás tekintetében is a geotermális energia az egyik legversenyképesebb.
 • Beruházási költségek. A termálvizes kutakra alapuló fűtési rendszerek rendkívül hosszú ideig működőképesek maradnak, élettartamuk akár a 70 évet is elérheti. (Összehasonlításképpen: egy termál projekt 70 éves élettartam alatt 4-szer kell a biomassza kazánokat és technológiát cserélni!)

Hogyan tudjuk segíteni partnereinket a geotermikus energiában rejlő lehetőségek kihasználásában?

Amennyiben cégénél, intézményénél felmerült a geotermikus energia használatának ötlete, keressen bennünket, hogy segíthessünk ennek az olcsó, könnyen kiaknázható energiának az Önök igényeihez és adottságaihoz szabott, lehető leggazdaságosabb felhasználásában. Célunk, és Megrendelőinkkel közös érdekünk, az „elhasznált” víz környezetkímélő elhelyezése is.

Szakértő kollégáink az első gondolat felmerülésétől segítenek Önnek felkutatni a hévízhasznosítás intézményre- vagy cégre szabott lehetőségeit, és megtalálni felhasználásának legoptimálisabb módját.

Nem csak az igények pontos meghatározásánál állunk rendelkezésre, hanem a projekt előkészítését, annak kivitelezését, s végül a megvalósult rendszer üzemeltetését is elvégezzük.

Megjelent: 7375 alkalommal
Tovább a kategóriában: Geotermikus rendszerek tervezése »

Oldalainkon HTTP-sütiket (cookie-kat) használunk a jobb működés érdekében. További információkért kattintson ide!