• VTEM Image Show

    Mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztése

Mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztése - Hírek

2019. jún. 26.

2019. június végén sikeresen zárult a szegedi székhelyű Hansa-Kontakt Inv. Kft. és Geotermikus Szolgáltató Kft. „Mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztése” című GINOP-2.1.1-15-2016-00970 azonosító számú közös projektje, melynek megvalósításához a konzorcium a Széchenyi 2020 program vállalatok K+F+I tevékenységét támogató GINOP-2.1.1-15 pályázati kiírásának keretében 980,19 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

A projekt sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes záró rendezvényére 2019. június 26-án került sor a szegedi ART HOTEL-ben.

2019. márc. 27.

A Felszín Alatti Vizekért Alapítvány 2019. március 26-27-én tartotta "Almássy Endre XXVI. Konferencia a Felszín Alatti Vizekről" című rendezvényét.  A konferencián a "Mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztése" projektben közreműködő kutatóink - Bencsik Attila, Busa-Fekete Bertalan, Lajkó Csaba, Ézsiás Tamás, Kóbor Balázs, Medgyes Tamás, Bozsó Gábor, Szanyi János, Osvald Máté, Raucsikné Varga Andrea - is előadtak. " Porózus geotermikus rezervoárok kutatása Szeged térségében K+F keretében – a projekt megvalósítási időszakában elért részeredmények bemutatása" című szakmai előadásukra a konferencia második napján, 9:20-kor került sor. 

2018. szept. 28.

2018. szeptemberében befejeződött a "Mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztése" projekt 1750 méter mély, ferde kialakítású visszasajtoló kútjának kimélyítése - a fúróberendezés már levonult a területről, a statikus és dinamikus mérések és a próbatermeltetés azonban még folyamatban van.

A termálvíz visszasajtolása szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a tesztkút ferdén harántolja az előzetes geofizikai vizsgálatok során kijelölt - a szűrés szempontjából kiemelten fontos - földtani közeget, ezáltal kialakítva a felületnövelt visszasajtolás lehetőségét!

2018. ápr. 18.

A Felszín Alatti Vizekért Alapítvány 2018. április 17-18-án Siófokon rendezte meg XXV. jubileumi konferenciáját a felszín alatti vizekről 25 év - 25 előadás mottóval. A rendezvényen a "Mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztése" projektben közreműködő kutatóink - Busa-Fekete Bertalan, Lajkó Csaba, Bencsik Attila, Ézsiás Tamás, Kóbor Balázs, Medgyes Tamás, Bozsó Gábor, Szanyi János - is előadtak. "Porózus geotermikus rezervoárok kutatása Szeged térségében K+F keretében" című szakmai előadásukra a konferencia második napján, 11:00-kor került sor. 

2017. okt. 31.

2017. októberében befejeződött a "Mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztése" projekt 2000 méter mély termelő kútjának fúrása. A kútfúrást végző munkatársaink beépítették a szűrőket és biztosították a kút megfelelő működésének feltételeit. Megkezdődött a fúrótorony szétszerelése és átköltöztetése a visszasajtoló kút fúrásának helyszínére.

A termelő kút 94-96 °C-os hőmérsékletű fűtőközeget biztosít, vízhozama jó -  a kút pontos vízhozamát a próbatermeltetés után lehet majd megmondani.

Október 15-én a fűtési szezon is kezdetét vette, így lehetővé vált, hogy a GEOSZ munkatársai termálvíz mintákat vegyenek az újszegedi kaszkádkör három pontján. A mintákat komplett kémiai vizsgálatoknak vetik alá.

2017. szept. 30.

2017. augusztusában a Szeged, Huszár utcai telephelyen a geotermikus kutat fúró munkatársaink elérték az első magmintavételi mélységet. A projekt keretében kifejlesztett saját gyártású magmintavevő szerszám tesztelése sikeres volt, ép maganyag került a felszínre. 2017. szeptembere folyamán megtörtént a második és harmadik magfúrás is, melyek 1629-1632 méterről, illetve 1780-1783 méterről összesem 7 méternyi maganyagot hoztak felszínre. A sikeres mintavételezés igazolta a szerszámfejlesztés eredményességét, ami a K+F projekt egyik gerinc célkitűzése volt!

A magmintavételezésen túl a fúrás során több alkalommal különböző geofizikai mérésekre is sor került a fúrás szakszerűségének ellenőrzése céljából (lyukfal beomlás, ferdeség).

2017. jún. 14.

2017. júniusában a Hansa-Kontakt Invest Kft. nyerte el a "Hónap Beruházója" címet, a Nemzetgazdasági Minisztérium által vezényelt "Díj a Sikeres Vállalkozásokért" programban. A díjat a Hansa-Kontakt Invest kifejezetten a most kezdődő K+F (ferdefúrásos) projektjéért kapta. A díjat a cég képviseletében Lekeny Márk ügyvezető vette át.

Tudósítás az eseményről

2017. jan. 09.

A Szegedi Városi Televízió 2017. január 6-án rövid tudósításban számolt be a Szegeden induló, mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztésére irányuló projektről.

Forrás: a Szegedi Városi Televízió honlapja

2017. január 6.

2016. dec. 23.

A Szegedi Városi Televízió 2016. december 20-i Kvantum című műsorában "Szegeden 1,7 milliárd Ft-ból kutatja a geotermikus energia hasznosítási lehetőségeit" címmel videó riportban számolt be a Hansa-Kontakt Inv. Kft és a Geotermikus Szolgáltató Kft. induló K+F projektjéről. 

Forrás: Szegedi Városi Televízió honlapja

2016. december 20.

2016. okt. 28.

A szegedi székhelyű Hansa-Kontakt Inv. Kft. és a Geotermikus Szolgáltató Kft. által alkotott konzorcium a vállalatok K+F+I tevékenységét támogató GINOP-2.1.1-15 pályázati kiírás keretében 980,19 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztésére.

Oldalainkon HTTP-sütiket (cookie-kat) használunk a jobb működés érdekében. További információkért kattintson ide!