• VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
Mobile menu

Elkészült Szeged belvárosában a zömmel egyetemi intézményeket fűtő geotermikus kaszkádrendszer

2014. augusztus 28., csütörtök 13:36

Uniós támogatással, tervezett határidőre befejeződött Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási beruházása. A Geotermikus Szolgáltató Kft. által 2013 márciusában elindított projekt 25 belvárosi intézmény fűtéséhez biztosít helyben kitermelt geotermikus energiát. 

A hőszolgáltatás beindításához szükséges termálkutak fúrásához, illetve a távvezeték hálózat kiépítéséhez a 100%-ban hazai beruházók tulajdonában lévő, szegedi székhelyű Geotermikus Szolgáltató Kft. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának részeként kiírt „Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” pályázat keretében 996,75 millió forint uniós támogatást kapott.

A „Szeged belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése” című, KEOP-4.10.0/B/12-2013-0035 azonosító számú projekt célja egy olyan, egy rendszerre "felfűzött" intézményi hálózat kiépítése volt, melyben a fűtési célú földgáz használat minél nagyobb mértékben környezetkímélő, megújuló, a fosszilis tüzelőanyagoknál gazdaságosabb geotermikus energiával váltható ki.

A Szeged egyetemi és klinikai negyedében, több mint 2 milliárd forintos beruházással kiépült termálkör egy termelő- és két visszasajtoló termálkútból, 25 intézményi hőközpontból és az ezeket összekötő mintegy 3,5 kilométer hosszú, föld alá telepített, szigetelt távvezeték hálózatból áll, és 2000 méter mélyről felhozott 90-92 °C-os termálvíz segítségével fűti a hálózatra csatlakoztatott fogyasztókat.

A Geotermikus Szolgáltató Kft. által üzemeltetett Szeged belvárosi geotermikus kaszkádrendszer a 2014/2015-ös fűtési szezontól kezdi meg a hőszolgáltatást, és technológiai adottságai alapján a következő akár 30 évben 25 belvárosi épületben – köztük 12 klinikai, 6 oktatási épületben, 5 kollégiumban, a városi könyvtárban és egy szállodában – vált majd ki évi mintegy 1,9 millió m3 földgáz használatot megújuló, geotermikus energiával. Az új rendszer jelentősen csökkenti a felhasználó intézmények fűtési költségeit, illetve a szegedi belváros gyógyászati és oktatási negyedének a légterébe kerülő széndioxid mennyiségét is.

A helyi beruházó által, helyi vállalkozások bevonásával, mindössze másfél év alatt megvalósított beruházás remélhetően sikeres példát mutat a kitermelt termálvíz mélységi rétegekbe történő visszasajtolására, s mintául szolgálhat további termálkörök létesítéséhez is.

 

 

Megjelent: 5103 alkalommal

Oldalainkon HTTP-sütiket (cookie-kat) használunk a jobb működés érdekében. További információkért kattintson ide!