• VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
Mobile menu

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter megtekintette szegedi geotermikus beruházásainkat

2014. április 01., kedd 14:41

2014. április 1-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Szegedre látogatott és megtekintette a Geotermikus Szolgáltató Kft. folyamatban lévő geotermikus kaszkádrendszer beruházásait. A miniszter asszony részt vett és beszédet mondott a már elkészült Szeged belvárosi geotermikus kaszkádrendszer ünnepélyes projektzáró rendezvényén.

A Geotermikus Szolgáltató Kft. vezetése, tulajdonosai bemutatták a miniszter asszonynak az Újszegeden folyó kútfúrási munkálatokat, majd a már elkészült szegedi belvárosi kaszkádrendszer működését. A miniszteri látogatás apropóján megszervezett - a "Szeged belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése" című KEOP-projekthez kapcsolódó - projektzáró keretében sajtótájékoztatóra is sor került, melyen Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter asszony mellett Dr. Szabó Gábor, a rendszer legnagyobb felhasználójának számító Szegedi Tudományegyetem rektora, illetve B. Nagy László, Csongrád megye kormánymegbízottja is beszédet tartott. 

Németh Lászlóné elmondta: a földgáz-felhasználás csökkentése a magyar nemzetgazdaság nagyobb mértékű energiafüggetlensége felé mutat. Ebben fontos szerepe van a hazai megújuló energiaforrásoknak, amelyekkel minél nagyobb arányban kell kiváltani az importenergiákat. A miniszter példaértékűnek nevezte a magyar tulajdonú Geotermikus Szolgáltató Kft. mintegy kétmilliárd forint értékű szegedi beruházását, amely hosszú távon lehetővé teszi a geotermikus energia felhasználását Szeged belvárosában.

Dr. Szabó Gábor rektor kifejtette, hogy a Szegedi Tudományegyetem számára nagyon fontos lépés a szegedi rendszer üzembe helyezése. "A fenntartható egyetem stratégiáját nem most kezdtük el, és nem is ezzel a beruházással zárul. Büszkék vagyunk rá, hogy a zöld egyetemek világranglistáján a 35. helyen jegyeznek bennünket, ezzel Közép-Kelet-Európában az élen állunk" – fejtette ki Szabó Gábor rektor. "Őszre elkészül a beruházás második, újszegedi köre is, mellyel a megújuló energia felhasználásában újabb komoly lépést tesz az universitas. Külön öröm számomra, hogy jelen geotermikus projektben számos partnerrel, így például önkormányzati intézményekkel, akadémiai kutatóhellyel tudunk együttműködni." Végezetül a rektor úr megköszönte a kivitelezők munkáját.

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott mintaprojektnek nevezte a szegedi fejlesztést, melyet reményei szerint sokan fognak követni.

Megjelent: 5326 alkalommal

Oldalainkon HTTP-sütiket (cookie-kat) használunk a jobb működés érdekében. További információkért kattintson ide!