• VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
 • VTEM Image Show

  Megújuló energia

  Fűtés a Föld melegével
Mobile menu

Innovatív geotermikus kútfúrási és rendszer-üzemeltetési megoldások kutatásába kezd a Hansa-Kontakt Inv. és a GEOSZ

2016. október 28., péntek 09:16

A szegedi székhelyű Hansa-Kontakt Inv. Kft. és a Geotermikus Szolgáltató Kft. által alkotott konzorcium a vállalatok K+F+I tevékenységét támogató GINOP-2.1.1-15 pályázati kiírás keretében 980,19 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztésére.

A „Ferdítéses, felületnövelt kútkiképzési- és működtetési-technológia fejlesztése porózus rezervoárra települő mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerben” című GINOP-2.1.1-15-2016-00970 projekt olyan gyakorlati fejlesztéseket tűz ki célul, amelyek javítják az új geotermikus fűtési rendszerek kiépítésének és üzemeltetésének költség-hatékonyságát, s emellett a fúrással járó környezeti terhelést is csökkentik.

A konzorcium a geotermikus fúrási iparágban innovatívnak számító ferdítéses, felületnövelt kútkiképzési- és működtetési-technológia kifejlesztésével kísérleti kút tesztrendszert épít ki Szegeden, a Huszár utca 1. szám alatt, az egykori kábelgyár területén. Ezen túlmenően a projekt során:
- kifejlesztik a ferdített termálkutak fúrásához szükséges speciális szerszámok prototípusait;
- új geotermikus iszapkezelési és kavicsolási technológiát dolgoznak ki;
- mintavételeket, ásványtani, geokémiai elemzéseket hajtanak végre;
- geokémiai monitoringrendszert telepítenek egy már meglévő szegedi termálrendszerbe, melynek segítségével geokémiai, bakteriológiai méréseket és összehasonlító elemzéseket végeznek, és
- megpróbálják kidolgozni a termálrendszerek üzemeltetése során a legnagyobb nehézségeket okozó vízkőképződés, illetve kiválások megelőzésének és kezelésének optimális technológiáját.

A 2018. szeptember 19-ig tartó kutató-fejlesztő munkába a Hansa-Kontakt Inv. és a GEOSZ szakemberei a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter több tagját és a Szegedi Tudományegyetem TTIK Ásványtani, Geoké-miai és Kőzettani Tanszékének kutatóit is bevonják. A projekt keretében 12 új K+F munkahely jön létre.

A Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés során a kutatók kidolgozzák az egy telephelyről történő fúrással és üzemeltetéssel megvalósítható geotermikus fűtési rendszerek kiépítésének olyan új módszertanát, melynek alkalmazásával a geotermikus fűtési rendszerek jövőbeli létesítése és üzemeltetése biztonságosabbá és gazdaságosabbá válhat nem csak Magyarországon, hanem a hasonló geológiai adottságokkal rendelkező környező országokban is.

Megjelent: 6339 alkalommal

Oldalainkon HTTP-sütiket (cookie-kat) használunk a jobb működés érdekében. További információkért kattintson ide!