Nyomtatás

2013. december – Barnaszén réteg nehezítette a nagymélységű termálkutak fúrását Szegeden

2014. január 03., péntek 15:45

A szegedi rendszer visszasajtoló kutainak kivitelezési munkáiban kisebb csúszást okozott az, hogy mintegy 1400 méteres mélységben a fúrás során több, kb. méteres vastagságú barnaszén-rétegre bukkantak.

Normális jelenség, ha a földtani rétegek között vékonyabb vagy vastagabb szénrétegek helyezkednek el. A nagy mélységű kutak fúrása során, amennyiben a kivitelező számít a szénréteg jelenlétére, ez megfelelő technológia alkalmazásával jól kezelhető.
Bár Szeged környéke – a közelben zajló földgáz kitermelésnek köszönhetően – geológiailag jól feltárt területnek számít, a korábbi kutak létesítése során nem találtak ilyen vastagságú, fúrási tevékenységet nehezítő szénrétegeket. A nem várt lignit-réteg felfedezése után a Geotermikus Szolgáltató Kft. szakemberei úgy módosították az alkalmazott fúrási technológiát, hogy a fúróberendezés át tudjon haladni a szénrétegen. Ez az előzetesen tervezett fúrási idő meghosszabbodását eredményezte.
Mindez nem érinti a rendszer átadására vonatkozó 2014. augusztus 31-i véghatáridő tartását, így a projekt az eredetileg tervezett időpontra mindenképpen megvalósul.

Megjelent: 5406 alkalommal

Oldalainkon HTTP-sütiket (cookie-kat) használunk a jobb működés érdekében. További információkért kattintson ide!